Temná hmota | Mnohovesmírný thriller

Jste v životě šťastní?

Vaše Já možná právě trpí po těžké nemoci, možná právě umírá v bídě, nebo vyhrává cenu za své životní dílo. Jedno rozhodnutí může změnit váš život. Jedno rozhodnutí, které mělo více možností. A jak tyhle možnosti ovlivnily následující sled událostí?

„Tohle není můj svět.“

Jason Dessen žije spokojený život se svou rodinou jako obyčejný učitel fyziky na univerzitě. Je šťastný, spokojený a přestože se celosvětového úspěchu, ke kterému měl našlápnuto před patnácti lety, nedostal, nikdy by tento život za to nevyměnil. Jednoho večera je však unesen a následně se druhý den probouzí v neznámém prostředí, obklopen neznámými lidmi, kteří ho znají jako Jasona Dessena – proslulého génia.

„Temná hmota je jedna z nejlepších knih jakéhokoli roku… a jakékoli reality.“ – Book Reporter.

Processed with VSCO with m3 preset

„Ptám se sám sebe, co bych byl ochoten udělat, abych dostal zpátky svůj život.“

Už jen při pohledu na obálku mi všechny smysly křičí slastí. Přestože nemám ráda knihy s přebalem, stále si stojím za tím, že je to nepohodlné, zde jsem si klidně dala pokaždé práci ho před čtením sundat. Miluji modrou barvu a ve spojení s velkým bílým písmem a sci-fi doplňky, obálka na mne zapůsobila tak, že se nemůžu ani zlobit.

S knihou jsem začala už před dlouhou dobou, první dvě kapitoly jsem přečetla zhruba před měsícem. Přestože mne to chytlo již po tak krátké době, musela jsem se vrhnout na povinnou četbu a Temnou hmotu bohužel odložit. Tento týden jsem se k ní vrátila a nestačím ji chválit! Troufám si říct, že by za jeden den byla přečtená, kdybych se mohla  válet jen s ní v ruce.

„Nedíváme se jen do vesmíru, ale také zpět do času.“

Byla jsem hodně vystrašená, zda mne kniha s tématem kvantové mechaniky bude bavit, ale tohle bylo něco! Teorie jsou vysvětlené tak, aby je každý pochopil a hlavně autor má moc zajímavý styl psaní. Není odborný, zdlouhavý, klasický, nebo nějak nezáživný. Vcelku jednoduchý a přesto tak moc záživný a neobyčejný. Stránky mizely pod rukama.

Processed with VSCO with m3 preset

V knize se objevuje příběh romantický, ohromné množství fyziky, které je zde zpracováno tak nenásilně a zajímavě a zároveň dechberoucí thriller. Několikrát mi přeběhl mráz po zádech, když jsem se nad samotným dějem a teoriemi zamýšlela. Nechtělo se mi spát, respektive jsem ani nemohla, neboť mne to nutilo přemýšlet.

„Oba se nejspíš pokoušíme vyrovnat s faktem, jak děsivé doopravdy je nekonečno.“

Přestože polovina knihy popisuje jen pár dní, nakonec celý děj vyjde na měsíc, není to vůbec na škodu. Pomalé plynutí času jen stupňuje napětí a buduje atmosféru. Nakonec se během pár hodin stane nepřeberné množství věcí a děj vůbec nenudí.
Dvě kapitoly napsány z jiné reality z pohledu třetí osoby dílo jen pozvedly o další úroveň.

Co bych vytkla? Nespíš nic.
Nekoná se velké WOW na konci, kdy vám kniha sebere duši dojemným příběhem, ta oslava úžasné knih se objeví zcela jinak, neboť je tak originální. Seznámila jsem se s kvantovou mechanikou, jak vlastně funguje a také si nechala vysvětlit všemožné teorie nejjednodušeji, jak to jen šlo. Děj měl spád, byl zajímavý, promyšlený, poutavý a chytlavý. Nešlo se odtrhnout a to je pro mě vždy nejlepší hodnocení pro knihu. Nevím, zda bych ji doporučila každému, u milovníků sci-fi je to jasné, ale každý bude nejspíš vědět, zda mu sedne. Jen se toho nebojte, protože já sama měla strach a nakonec to dopadlo na jedničku.

Hodnocení: 9,5/ 10

 


7 komentářů: „Temná hmota | Mnohovesmírný thriller

Napsat komentář